BBOM Derneği Farkyaratan Sınıflar’da
BBOM Derneği Farkyaratan Sınıflar'da! (1)

Değişen dünya koşullarında çocukların ve gençlerin; bugün ve gelecekte toplumsal sorunlara ilişkin sorumluluk alan, yenilikçi çözümler üreten, çevresine pozitif katkı sağlayan ve toplum yararı için çaba gösteren bireyler olmaları vizyonuyla çalışmalarına yön veren Farkyaratan Sınıflar projesi başladı.

Proje dahilinde yayınlanan videolarda BBOM Modeli’ni uygulayan okullar ve Öğretmen Köyü topluluğundan pek çok öğretmenin ilham verici deneyimlerini bulabilirsiniz.

Kevser Bora – Karakterler İşbaşında

Türkçe dersinin kazanımlarına paralel olarak hazırlanan Karakterler İşbaşında, çocukların okuma alışkanlıklarını desteklerken okudukları kitaplardan ya da medyadan seçtikleri karakterler üzerine düşünmelerini, yeni hikayeler oluşturmalarını ve böylece empati becerilerinin gelişimini destekliyor.

Özenç Kabasakal – Okul Meclisi

Okul Meclisi, sınıfta ya da okulda tüm çocukların ve yetişkinlerin karar alma süreçlerine etkin katılımlarını ve sorumluluk alarak bu kararların hayata geçmesinde rol oynamalarını destekliyor. Her hafta bir araya gelen meclisin çalışmalarında, farklı yaşlardan çocuklar ve yetişkinler bir arada karar almayı deneyimliyor, çocuklar gündem oluşturmadan kolaylaştırıcılığa farklı becerilerini geliştiriyor.

Cansu Er – Günüm Nasıl Geçti

Günüm Nasıl Geçti?, özellikle küçük yaşlardaki çocukların okul gününün sonunda değerlendirme yaparken ve geribildirim verirken gün boyu yaşadıklarını ve hissettiklerini daha iyi tanımlamasına yardımcı oluyor. Gün sonunda çocuklar, hem gün içindeki farklı duyguları hem de işbirliği, yardımlaşma, yaratıcılık vb. ile ilgili deneyimleri üzerine düşünüp paylaşımlarda bulunuyorlar.

Özge Oğuz – Yıldızlı Plan

Yıldızlı Plan, çocukların kendi öğrenmelerinden sorumlu olmalarını destekleyen bir uygulama. Derste yapılacaklar öğrencilere sınıflandırılarak sunuluyor. Her öğrenci asgari düzeyde yapılması gerekenleri yapıyor; kalan vaktindeyse kendi hedeflerini koyarak istediği dersin farklı ve daha ileri uygulamaları üzerinde çalışabiliyor.

Hande Şeyda Çalışkan – Sabah ve Akşam Çemberleri

Sabah ve akşam çemberleri, bir sınıf rutini olarak her sabah ve her akşam çocukların kendi duygularını ve konuşmak istedikleri konuları özgürce konuşabildikleri sohbetleri içeriyor. Bu buluşmalar çocuklara değerli bir kendini ifade alanı sağlarken, sosyal yetkinliklerin gelişmesine de destek oluyor. Çocuklar gün içinde ihtiyaç duyarlarsa olağanüstü çember buluşmaları da talep edebiliyorlar.

Hande Şeyda Çalışkan – Duygu Panosu

Duygu panosu, çocukların kendi ve arkadaşlarının duygularının farkına varmaları ve gün içinde değişen duygu durumlarının ifade edilmesi için kullanılan bir araç. Gün boyu kullanıma açık olan panoda, farklı duygulara ait, çocukların hazırladığı görseller bulunuyor ve çocuklar bunlar aracılığıyla duygularını tanımlıyor ve paylaşıyor.

Birsen Civelek – Duygu Duvarı

Duygu Duvarı, çocukların hem kendi duygularının hem de arkadaşlarının duygularının farkına varmaları ve gün içinde değişen duygu durumlarını fark etmeleri için okulun/sınıfın içinde bir duygu duvarı hazırlanmasını ve bunun aktif biçimde kullanımını içeriyor.

Birsen Civelek – Sosyal Duygusal Öğrenme Müfredatı

Sosyal Duygusal Öğrenme Müfredatı, bir akademik yıl boyunca, rehberlik ve psikolojik danışma biriminin sınıf öğretmenleriyle eşgüdüm içinde uyguladığı etkinlikleri kapsıyor. Uygulamalar çocukları “kendilik gelişimi”, “sosyal gelişim” ve “bütünsel farkındalık gelişimi” alanlarında destekliyor.

Özenç Kabasakal – Çatışma Çözümü

Çatışma Çözümü, birbirleriyle ya da okuldaki bir yetişkinle çatışma yaşayan çocukların bunların çözümü için harekete geçmelerini ve diğer tarafla bir arada çatışmayı çözmelerini sağlayan bir dizi adım içeriyor. Çatışmaların çözümünde öğrencilerin aktif katılımını sağlayan bu süreç, “her şeyin çözülebilir” olduğu inancını da aşılıyor.

Gülesra Güllü – Çocuk Yürütücülüğünde Atölyeler

Çocuk Yürütücülüğünde Atölyeler, çocukların kendi istekleri doğrultusunda oluşturdukları ve sınıf arkadaşlarının katılımına açık olan atölye çalışmalarını içeriyor. Okulda sabah saatlerinde müfredat işleniyor, öğleden sonra da çocukların açtıkları atölyeler düzenleniyor.

Gizem Tuğçe Tayhan – Sınıfiçi Rutingler

Sınıf Rutinleri, öğrencilerin kendi öğrenme süreçlerinin sorumluluğunu almalarını destekleyen bir dizi uygulamadan oluşuyor. Bu uygulamalar sonucunda, öğretmen sürekli aynı soruları yanıtlamak ve yönerge vermek zorunda kalmıyor; yönergeler sınıfın rutin işleyişinin parçası haline geliyor.

Gizem Tuğçe Tayhan – Çözüm Odası

Çözüm Odası, öğrencilerin arkadaşlarıyla ya da öğretmenleriyle yaşadıkları sorunları tanımlamalarına ve çözmelerine yardımcı oluyor. Uygulama, hazırlık süreci ve sorun yaşayanlar ile tarafsız öğrencileri bir araya getiren çözüm odasında izlenen adımlardan oluşuyor.

Facebook
Twitter
Ara

Son Haberler

Ara